Hogyan segítheti a Pilates módszer a Tangóban való fejlődésed…


Ha jól meggondoljuk, minden mozgás a balanszban levésről és a stabilitásról szól..

Egyensúlyban lenni önmagadban, páron belül és tánctérben táncoló párokkal sok apró részlettől függ. Tapasztalhattátok, hogy saját testünkkel megküzdeni a legkeményebb feladat. A tánctechnika éppúgy,mint a fizikai képességeink csak lassú, pontos és tudatos munkával megszerezhetőek. Bár tudjuk, hogy testünk izomzata intelligens, de ne fejtsük el, éppúgy megtanulja a rosszat is, mint a jót, s a legtöbbet begyakorolt mozgásmintát hívja majd elő idegrendszerünk.

Joseph Pilates (1880-1967) a módszer megalkotója hitte, hogy az emberi test és elme csodákra képes és kidolgozott egy rehabilitációs módszert, ami egyszerre erősíti és nyújtja az izmokat. Módszerét Contrology-nak nevezte, így nem véletlen, hogy alapelvei között a Kontroll, Központosítás, Koncentráció, Precizitás, Tudatosság, Áramlás, Harmónia, Balansz és Légzés áll.

Jómagam a tréninggel 2001-ben találkoztam először, mikor derékfájdalmam megszüntetésére kerestem megoldást. A tudatos, pontos mozgás sorozat hamar meghozta gyümölcsét… a többnyire saját testsúllyal végzett, kis ismétlésszámú talajon végzett gyakorlatok rendszeres elvégzésével, gyorsan kapcsoltak be az egykor gátlás alatt lévő izmok.

A Pilates módszernek tartásjavító „mellékhatása is van, s mint ilyen szorosan összefügg a tánctartásban aktivált izmok használatával. A tréning minden izmot megdolgoztat és komplex testtudatot alakít ki. Az ízületek védelme mellett törekszik a gyengülésre hajlamos izmok erősítésére illetve a rövidülésre hajlamos izmok nyújtására, így elérve az anatómiailag optimális izomhosszt . Célzott figyelmet kapnak a medence körüli izmok, a hasizmok és hátizmok. Segít megéreztetni és megtanítani a helyes medence helyzetét, melynek alapvető szerepe van a helyes testtartás beállításában. Hatással van mind az alatta , mind a felette lévő ízületek helyzetére.

A helyes testtartás egy egyensúlyi helyzet, s mint ilyen aktív állapot! Különösen magas sarkú cipőben…

Mi is történik testünkben, ha magas féltalpra emelkedünk?

Egyensúlyozunk, s ehhez elengedhetetlen az erős törzsizomzat és az erős központ. A központosítással ( köldök a torok felé húz) aktivizált haránt hasizom stabilizálja a lumbális gerincet. A központhoz tartozik tehát a medencefenék izmaitól a törzs izmai az alsó bordákig. Fűzőként viselkedik a törzs körül, ezért is hívják törzsizomfűzőnek.

Ahogy emeljük a medencénket felfelé, súlyvonalunk a harántunkra (előre) helyeződik, pontosabban a nagylábujj és a 2. lábujj fölé terhelődik, így kerül az alsó ugróízület zárt ízületi helyzetbe. Vádlink, combunk és farizmunk erősen dolgozik a balansz fenntartásáért. Ahhoz hogy medencénket neutrális helyzetbe tudjuk tartani a mozgás alatt, erős hasizmoknak és farizmoknak kell lenni. Ahhoz, hogy szabad lábad hátra tudd nyújtani hosszú csípőhajlító izmok szükségesek. Ha még enyhén előre is dőlsz a bokaízületben lesz elmozdulás, ami erős bokaszalagokat és nem utolsó sorban erős has- és mély hátizmokat feltételez. Ha ezek bármelyike gyenge vagy éppen nem vagy rossz ütemben kapcsol be , derék és hátfájást eredményezhet. Érdemes rá figyelni és megerősíteni pusztán a helyes, tudatos mozgással.

Fontos, hogy csak anatómiailag helyes helyzetben mozogj! S hidd hogy eme tökéletes gépezet, az emberi test csodákra képes!

Viszlát az órán! 🙂

Ölel,

Marcsi